Umre Hakkında

UMRE HAKKINDA

UMRE İBADETİ

Umre ibadeti, hac mevsimi dışında herhangi bir zamanda Kâbe’yi ziyaret maksadıyla ihrama girilerek yapılan bir ibadettir. Her Müslüman hacca gitmeyi elbette çok arzu eder. Ancak bugünkü ÅŸartlarda bu çoÄŸu zaman mümkün olmamaktadır. Çünkü bir insanın her yıl hac yapmak gibi bir imkânı yoktur.

Harem bölgesinin fiziki ÅŸartları, konaklama, organizasyon… Vb. gerekçelerden dolayı hacca gitmek imkânı bulamayan Müslümanlar “Umreye giderek bu ibadeti yerine getirmek isterler.”  

Umreye gitmek için herhangi bir engel bulunmamaktadır. Umreye gitmek isteyen her Müslüman hac mevsimi dışında dilediÄŸi zaman umreye gidebilir. (Hac mevsimi; ramazan bayramıyla baÅŸlar ve kurban bayramından bir ay sonrası arasındaki dönem).

Umre nedir ve nasıl yapılır?

Umrenin kelime manası “ziyaret etmek” demektir. Dini terim manası ise: “Belli bir zamana baÄŸlı olmaksızın ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında say yapmak ve say dan sonra tıraÅŸ olup ihramdan çıkmaktır.” 

Umrenin farzları ikidir: İhram ve tavaf. İhram ÅŸart,  tavaf ise rükündür. Umrenin vacipleri say yapmak ve tıraÅŸ olduktan sonra ihramdan çıkmaktır.

Umrenin faziletine gelince; özellikle Ramazan ayında yapılan umrenin sevabı çoktur. “Ramazanda yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir.” Ayrıca diÄŸer zamanlarda yapılan umre hakkında Efendimiz (sas): “Umre, diÄŸer bir umre ile arasındaki günahlara kefarettir.” Buyurmaktadır.

Umre yapmak isteyen, hazırlıklarını yapar ve iki rekât ihram namazı kılar ve sonra da: “Allah’ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaÅŸtır ve kabul eyle” diye niyet eder. Niyetten sonra da üç defa “Telbiye” getirerek ihrama girer. İhrama girdikten sonra Kâbe’yi usulüne göre tavaf eder, Safa ile Merve arasında say yapar ve sonra tıraÅŸ olup ihramdan çıkar. Umre, böylece tamamlanmış olur.

Cennet bahçesinde buluÅŸmak dileÄŸiyle…